Natalia Jeleń
25 Czerw

Ciasto budyniowe z truskawkami

Pomysł na niezapomniany podwieczorek z truskawkami 

Kliknij "czytaj więcej" i sprawdź przepis

Składniki:

  • 700ml mleka 
  • 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
  • 100g erytrolu
  • 40g (2 sztuki) żółtka jaja  
  • 12g (1.5 łyżki) żelatyny 
  • 300g truskawek
  • 80g biszkoptów bez cukru


Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 
 

Twój komentarz




POKAŻ
Natalia Jeleń - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ