Glutamina zaliczana jest do warunkowo niezbędnych aminokwasów, czyli takich, które mimo to, że nasz organizm może sam je wytwarzać, to w pewnych okolicznościach muszą zostać dostarczone z pożywienia. Dziać się tak może np. wtedy, gdy jesteśmy obciążeni dużym stresem, przechodzimy chorobę, zbyt dużo trenujemy, stosujemy bardzo rygorystyczną dietę, czy jesteśmy po zabiegu szpitalnym.
Okazuje się, że komórki układu odpornościowego wykorzystują glutaminę jako swoje główne źródło paliwa. Gdy w organizmie jest jej zbyt mało, obniżeniu może ulec sprawność układu odpornościowego.
Gdy niedobór glutaminy wywoływano u sportowców wytrzymałościowych, podawanie glutaminy przyczyniło się do znacznego zmniejszenia występowania chorób górnych dróg oddechowych.
W prosty sposób zasoby glutaminy możemy uzupełnić za pomocą suplementacji samym aminokwasem - L-glutaminą lub poprzez zwiększenie spożycia białka serwatkowego, które charakteryzuje się dużą zawartością glutaminy.
Bibliografia:
Calder PC, Yaqoob P. Glutamine and the immune system. Amino Acids. 1999;17(3):227-41. doi: 10.1007/BF01366922. PMID: 10582122.
Castell L. Glutamine supplementation in vitro and in vivo, in exercise and in immunodepression. Sports Med. 2003;33(5):323-45. doi: 10.2165/00007256-200333050-00001. PMID: 12696982.
Kontakt:
- 602 715 334
Natalia Jeleń
OPINIA PACJENTA: Bardzo indywidulane podejście, dobrze ułożony plan diety. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości zawsze służono mi pomocą. Jem dużo, zdrowo a efekty są bardzo zadowalające.
Twój komentarz