Natalia Jeleń
21 Lip

Jak budować odporność? WITAMINA C

Nieocenione działanie witaminy C oraz najlepsze źródła w diecie.

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:

  • niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
     
  • występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
     
  • objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone, 
     
  • możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych), 
     
  • profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki. 


Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:

  • acerola,
  • owoce dzikiej róży,
  • kiwi,
  • cytrusy, 
  • owoce jagodowe, 
  • papaja, 
  • ananas, 
  • brokuły, 
  • papryka, 
  • szpinak, 
  • dynia.


Bibliografia:

Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Twój komentarz




POKAŻ
Natalia Jeleń - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ