Natalia Jeleń
30 Lip

Międzynarodowy Dzień Sernika

Sernik arbuzowy na zielonym spodzie

Kliknij "czytaj więcej" i sprawdź przepis

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 150g mąki jasnej, np. orkiszowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g erytrolu
  • 100g szpinaku mrożonego

Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach. 

Masa serowa:

  • 700g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
  • 150g wody 

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia.  Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Masa arbuzowa:

  • 1000g miąższu z arbuza
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)

Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na warstwę waniliową. Przełożyć do lodówki do stężenia. 

Twój komentarz




POKAŻ
Natalia Jeleń - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ