Natalia Jeleń
10 Wrze

Ciasto marchewkowe

Pomysł na niezapomniany podwieczorek

Kliknij "czytaj więcej" i sprawdź przepis

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 5 jaj,
  • 20 g miodu,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 30 g rodzynek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli, sok z cytryny

Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.

Twój komentarz




POKAŻ
Natalia Jeleń - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ