Natalia Jeleń
13 Sty

Trufle korzenne

Przepis na niezapomniany deser 

Kliknij "czytaj więcej" i sprawdź 

Składniki:

  • Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
  • Mąka kokosowa 12 g (2 łyżeczki)
  • Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 5 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
  • Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)


Sposób przygotowania:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić). Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać
daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania gładkiej masy. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki aż stwardnieją (około godziny).

Twój komentarz




POKAŻ
Natalia Jeleń - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ